Lavanta Yağı

lavanta yağı ve faydaları hakkında bilgiler

  • doa
  • Doa Kozmetik
  • Doa Kozmetik

Anasayfa » Lavanta Yağı » Lavanta Yağı

lavanta yağı 300x200 Lavanta Yağılavantayagi.com olarak sizlere sayfamızda lavanta yağına dair bilgiler vermeye çalışacağız, umarız yazılarımız sizlere faydalı olur.

Lavanta Yağı

Lavanta tohumlarından elde edilen lavanta yağı buhar distilasyon metoduyla elde edilir. Eterik uçucu bir yağdır, tüm eterik yağlarda olduğu gibi lavanta yağı da saf olarak kullanılmaz. Lavanta suyundan elde edilen lavanta yağı genellikle çiçeklerden elde edilir. Lavanta esansiyel yağı  aynı zamanda, geleneksel parfümlerin yapımında kullanılmaktadır. Ayrıca dünya genelinde oldukça yaygın kullanımı olan lavanta sabunu da lavanta yağından imal edilir.

Lavanta Yağı Kullanımı

Gelenekselleşmiş kullanım alanlarının ve tariflerinin çoğu bilimsel çalışmalardan ziyade kullanıcıların bildirimlerine dayanmaktadır. Lavanta yağının kullanım alanları ve kullanım teknikleri şöyledir;

Buhar yoluyla:

Lavanta yağı sıcak suyun içerisine damlatılarak kullanım alanları mevcuttur. Bu kullanım ile özellikle banyoda kullanıldığında, baş ağrısı, gerilim ve depresyona, baş dönmelerine, baş ağrılarına, iştahsızlık, sinirlere, titremelere, genel güçsüzlüğe, uyku düzensizliğine iyi geldiği kullanıcılar tarafından belirtilmekte, geleneksel olarak kullanılmaktadır.

Su ile seyreltilerek:

Lavanta yağı saç derisi özellikle seboreik dermatit ve cildi dezenfekte amacıyla kullanılır, kan dolaşımını artırdığı ve solunum sorunlarına iyi geldiği bildirilmektedir. Ağız içerisindeki küçük yaraları dezenfekte ettiği bilinmekte geleneksel bir uygulama metodu olarak kullanılmaktadır. Ayrıca Lavanta adını temizlik hissi veren kokusu sayesinde Latincede “yıkamak” anlamına Lavare den almaktadır.

Uygulanacak bölge özelliklerine göre, su, bitkisel yağ krem veya losyon içerisinde seyreltilerek:

Lavanta yağı yanık, yara, sivilce ve egzema olan bölgelerde olumlu sonuçlar verdiği bildirilmektedir.

Tütsü olarak:

Lavanta yağı nezle, grip, anjin ve bronşite iyi geldiği bildirilmekte geleneksel olarak kullanılmaktadır.

Lavanta Yağının Faydaları

Lavanta yağı uzun yıllardır insanlar tarafından faydalanılan bir yağdır. Lavanta yağının faydalarını aşağıda bulabilirsiniz.

  • Kuru ve çatlak deri lavanta yağı ile ovulursa nemlenir ve çatlakları kapanır.
  • Koltukaltına sürülen 1 damla lavanta yağı tüm dedorantlardan daha etkilidir ve gün boyu kalıcıdır.
  • Saç kepeğinde, kafa derisini lavanta yağı ile ovmak kepekleri giderir.
  • Çatlayan dudaklara 1 damla lavanta sürmek çoğu zaman yeterlidir.
  • Soğuktan olan uçuklara 1 damla lavanta yağı sürün.
  • Yanıklarda bir damla lavanta yağı acıyı azaltacaktır.
  • Ağrıyan ayakları içine 2 damla lavanta yağı eklenmiş bir leğende dinlendirmek yorgunluğunu alacaktır.
  • Kesik ve yaralarda bir kaç damla damlatılması bakterileri öldürür ve yarayı temizler.
  • Böcek ve arı sokmalarında şişme ve kaşınmayı azaltmak için üzerine 1-2 damla lavanta yağı koyulur.
  • Burun kanamasını durdurmak için bir beze birkaç damla lavanta yağı damlatılarak bir küp buza sarılarak burna dıştan koyulması yeterlidir.
  • Lavanta yağı damlatılan bir bezi sıkma esnasında çamaşır makinesine koyduğunuzda hem yumuşatacak hem de hoş koku verecektir.
  • Keten kumaşların arasına lavanta yağı damlatılmış bir peçete koyulması böceklenmesini engeller.
  • Göz yaşarması sıklığında burun üstünün lavanta yağıyla ovulması yeterlidir.
  • Bir kaç damla lavanta yağı karıştırılmış su güneş yanıklarına iyi gelir.
  • Taşıt tutmalarında kulak arkası ya da göbek deliği çevresine lavanta yağı bulantıyı engelleyecektir.
  • Egzama ve dermatitte sorunlu alanın lavanta yağı ile ovulması sorunu hafifletir.
  • 1-2 damla lavanta yağı damlatılmış bir yastık uyku sorunlarını hafifletir.

Lavanta Yağı İçeriği

Lavanta Yağında bulunan uçucu içerikler yağın ana bileşimini oluşturur. Dünya standartlarında bir Lavanta yağının içeriği şöyledir;

İÇİNDEKİLER

Kompozisyon


ORAN

 

Terpenler /
Monoterpenols

Linalool

%28.92

terpinol

%0,90

Terpinen-4-ol

%4.32

Portakal çiçeği esansı

%0,20

Lavandulol

%0.78

Terpenler /
Terpene esterleri

Linalil asetat

%32.98

Geranil asetat

%0.60

Neril asetat

%0,32

Okten-3-yl-asetat

%0,65

Lavandulyl asetat

%4.52

Terpenler / Monoterpenler

 

Mirsen

%0.46

E- ocimene

%3.09

Z- ocimene-

%4.44

fellandren

%0.12

Terpenler /
Sesquiterpenler

karyofillen

%4,62

farnesen

%2.73

Germacrene

%0.27

Ketonlar

Kâfur

%0.85

Octanone-3

%0.72

Cryptone

%0.35

Lavanta yağıyla ilgili bu giriş yazımı beğendiğinizi umuyoruz.

Diğer Yazılar


Son Yorumlar

    Son Yazılar